דוגמאות לבניינים שנעשים בבניה טרומית
בחלק גדול מענפי התעשיה מיוצרים חלקי המוצר בנפרד ורק בסוף התהליך מורכבים יחד לכדי המוצר השלם. זהו העיקרון על פיו עובדת הבניה הטרומית אשר הופכת לפופולארית יותר ויותר בארץ ובעולם.
קצת על הבניה הטרומית
בבניה הטרומית מיוצרים חלקים שונים של המבנה במפעל ומובאים מוכנים לאתר הבניה להרכבה. זאת, במקום השיטה המסורתית בה מובא החומר הגולמי ונעשית בניה רטובה שהיא מורכבת, ודורשת יותר זמן ומשאבים. בארץ היתה רתיעה במשך שנים מן הבניה הטרומית בגלל בנייתם של שיכונים לאכלוס כמות גדולה של עולים שהגיעו לארץ בשיטה זו. כך יצא לה שם של בניה זולה שנעשית בלית ברירה. היום כמובן הדברים שונים לחלוטין. אמנם השם הוא אותו שם אך השיטות השתנו, רמת הדיוק וההתאמה לצרכי המבנה והלקוח עלו משמעותית והכנת הרכיבים נעשית בתנאי מעבדה ובבקרה גבוהה מאוד, יותר מזו המתאפשרת בתנאי שטח.
משיכונים ומרכזי קליטה למגדלי יוקרה
את השינוי המהותי שעברה הבניה הטרומית במשך השנים ניתן לראות על פי סוגי הפרויקטים הנעשים בבניה זו. בבדיקה שערך משרד השיכון בשנת 2017 נמצא כי במגדלים בעלי 21 קומות ומעלה ישנו שימוש כמעט מוחלט בבניה טרומית ומתועשת. גם ברבי קומות מעל 10 קומות ישנו שימוש רב בבניה טרומית. במבנים בעלי מספר קומות נמוך יותר ישנה עדיין התעקשות להיצמד לבניה הקונבנציונלית. נתונים נוספים מאותה בדיקה מראים כי בניה טרומית מבוססת בטון בה נעשה שימוש בלוח"דים מקצרת משמעותית את זמן הבניה. הזמן הממוצע לבניית מבנה בן 7-9 קומות בבניה קונבנציונלית הוא 18 חודשים בעוד שבבניה טרומית מבוססת בטון זמן הבניה מתקצר ל- 15 חודשים.
מעבר למהירות ולייצור החלקים בתנאים מבוקרים, לבניה הטרומית יתרונות נוספים כמו בטיחות גבוהה יותר והורדת מספר תאונות העבודה באתרי בניה, שיטה ידידותית לסביבה החוסכת אבק, לכלוך וזיהום אויר. אין פלא שיותר ויותר פרויקטים עוברים לבניה טרומית, כשהבסיס הוא לוח"דים– לוחות חלולים דרוכים- פלטות בטון דרוך המגיעות במידות שונות על פי הצורך ומיועדות לבניית תקרות או רצפות. הלוח"דים מהווים בסיס במגדלים ובניה לגובה, אך גם מרכזים מסחריים ומבנים תעשייתיים, כמו גם גשרים, אולמות ספורט ומבני ציבור ועוד (עוד על יתרונות הבנייה ראו: יתרונות הבנייה הטרומית).
פרויקטים שנבנו בבניה טרומית בארץ
מגדלי משרדים במרכז: ניתן למצוא מגדלי משרדים ברחבי גוש דן, ביניהם מגדל בעל 42 קומות בבני ברק בו משולבים לוח"דים בכל הקומות. במבנה משרדים בחולון בעל נפח בניה גדול של 120,000 מ"ר שולבו לוח"דים בכל קומה, גם כאן על פי מידות שהזמין הלקוח. מגדל משרדים נוסף וחדש נמצא בלב ת"א. בנייתו הסתיימה רק ב- 2017 והוא כולל 11 קומות משרדים, קומת מסחר אחת ו- 28 קומות מגורים. במגדל זה היה שימוש הן בלוח"דים והן בקורות הטרומיות.
גשרים בכל רחבי הארץ: בגשרים ישנו שימוש בקורות דרוכות בחתכים ובאורכים משתנים. עם גשרים שנבנו בבניה טרומית נמנים גשר ההסתדרות בחיפה, גשר הממוקם בגבעתיים, גשר הנמצא בב"ש ועוד.
תשתיות: גם אלמנטים לפרוייקטי תשתית שונים מיוצרים בבניה טרומית כמו אדני רכבת, טריבונות לאצטדיונים, קירות קרקע משוריינות, הרכבת הקלה בת"א ועוד.
מרכזים לוגיסטיים בכל רחבי הארץ: מרכזים לוגיסטיים של חברות ענק ורשתות שיווק שונות נבנים בבניה טרומית. כך למשל מרכז לוגיסטי של חברת רכב מוכרת הממוקם באזור השפלה, מרכז לוגיסטי של חברת תרופות מוכרת הנמצא אף הוא באזור השפלה, מרכז לוגיסטי של חברת שיווק מזון בראשל"צ ועוד.
פרוייקטים מהעולם שנבנו בבניה טרומית
פרוייקט הביכורים- ארמון הבדולח: ארמון הבדולח שנבנה ב- 1851 הוא למעשה המבנה הראשון שנבנה בשיטת הבניה המתועשת בעת החדשה. את הארמון תכנן האדריכל ג'וזף פקסטון. המבנה שהזכיר במראהו חממה ומשלב הרבה זכוכית נבנה לצורך תערוכה שהתקיימה בלונדון והוא גם פורק אחריה (עוד יתרון של הבניה המתועשת- ניתן גם לפרק בקלות…).
הביטאט 67: פרוייקט מגורים ייחודי זה נבנה במונטריאול. זהו קומפלקס מגורים בו נראות קוביות בתים הבנויות זו על גבי זו, אך כשנכנסים לעומק המבנה הוא מתגלה כמתוחכם הרבה יותר. בין "הקוביות" ישנם מסדרונות מעוצבים וחצרות פנימיות יפות. את הפרוייקט הנודע תכנן אדריכל ישראלי בשם משה ספדיה שהביא לקנדה הרחוקה מבנה המזכיר כפר ים תיכוני הבנוי על מדרון.
כפי שניתן לראות, ניתן לשלב את הבניה הטרומית בפרוייקטים שונים של בניה, החל ממגדלי משרדים ומגורים יוקרתיים ועד למבני לוגיסטיקה. כל שיש לעשות הוא לפתוח את הראש ולחשוב מחוץ לקופסה.